-->

1/26/2018

İzafiyet Teorisi Ve Astronomi

author photo
İzafiyet,Teorisi,Ve,Astronomi,Albert,Einstein,Görelik,Kuramı,Newton



İzafiyet Teorisi Ve Astronomi





İzafiyet Teorisi diğer adı ile Görelilik Kuramı, ünlü fizikçi ve bilim adamı Albert Einstein tarafından 1905'te Annalen der Physik dergisinde bulunan bir makalesinde anlatılan bir fizik kuramıdır. Bu kuramında evrendeki bütün varlıkların ve bu varlıklara ait olan fiziki olayların izafi olduğunu savunur. Zamanın, mekanın ve varlıkların hareketinin birbirlerinden bağımsız olmadığını savunur. Temelinde uzay ve zamanı inceleyerek, fiziksel olayları bu kapsamda incelemeye çalışmış ve astronomi alanında ilgi uyandırmıştır.

Görelilik adını almasındaki asıl amaç, Newton'a göre zamanın evrenin her alanında eşit şekilde ilerlemesi ancak farklı şekillerde algılanmasından kaynaklanmaktadır. Ünlü bilim adamı bu kuramında genişlik, derinlik ve yükseklikten oluşan boyut kavramına zamanı da ekleyerek dördüncü boyutun varlığını ortaya koymaya çalışmıştır. Görelilik Teorisi, 'Genel Görelilik Teorisi ve Özel Görelilik Teorisi' olarak iki başlık altında incelenebilir. İki teorinin arasındaki temel fark Genel Görelilik Kuramında yer çekimi göz önünde bulundurulurken Özel Görelilik kuramında yer çekiminin dikkate alınmamıştır.

İzafiyet,Teorisi,Ve,Astronomi,Albert,Einstein,Görelik,Kuramı,Newton


Özel İzafiyet (Görelilik)Teorisi:
 
Özel İzafiyet Teorisinin doğmasında Galileo'nun Görelilik Prensibinin etkileri büyüktür. Ünlü kaşif bu prensibinde dışarıdan hareket halindeki bir gemiye bakan bir gözlemci bu geminin hareket ettiğini söylerken, geminin içerisinde bulunan bir kişi ise geminin hareket etmediğini söyleyebileceğini savunur. Ünlü bilim adamı Einstein bu kurama ışık hızını eklemiş ve sabit hızda hareket eden herhangi bir cismin ölçülebilen ışık hızı değerinin sabit olacağını savunmuş, böylelikle Özel İzafiyet Teorisi doğmuştur.

Genel İzafiyet (Görelilik) Teorisi:

Genel Görelilik Teorisi, Özel İzafiyet Teorisinden farklı olarak kütle çekim kuvveti ve ivme kuvvetini temel alan sistemleri inceler. Bu teori uzayın zamanı içine alan dört boyutlu bir yapı olduğunu savunur. Yıldızların ömrünü bitirdikten sonra karadelik oluşturarak yok olması da Genel Görelilik Teorisi ile açıklanmaktadır. 
Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam