-->

1/22/2018

Astronomide Kozmolojinin Önemi

author photo
Astronomi,Kozmoloji,Önem,Astronomide,Kozmolojinin,Önemi,Uzay,Evren,BigBang,


Astronomide Kozmolojinin Önemi 





Kozmoloji sözcük anlamı olarak ilk defa Christian Wolff tarafından 1730 yılında Cosmologia Generalis isimli eserinde terimleştirilmiş ve açıklanmıştır. Evren bilimi olarak da adlandırılan kozmoloji ile uğraşan bilim adamlarına kozmolog veya evren bilimci olarak adlandırılır. Kozmologlar, söz konusu tezlerini oluşturabilmek açısından, astronomi, matematik ve biyoloji bilim dallarını kullanır. Kullanılan bu bilgiler ile kozmoloji bir bütün oluşturmaktadır. Temel olarak kozmoloji, evrenin tarihini ve yapısını ve olabilecek gelecek alternatiflerini inceler. Aynı zamanda bu kozmolojinin temel öğelerini oluşturmak için, natüralizm, astronomi ve fiziği bir araya getirmektedir. Gök bilimi olarak adlandırılan Astronomi için bu nedenle oldukça önemlidir.

Kozmoloji aynı zamanda farklı dallarla ayrılır. Bunlar, fiziksel kozmoloji, metafiziksel kozmoloji, dini kozmoloji ve ezotorik kozmolojidir. 

Astronomi,Kozmoloji,Önem,Astronomide,Kozmolojinin,Önemi,Uzay,Evren,BigBang,


Fiziksel Kozmoloji: 

Fiziksel kozmoloji, evrenin tamamen deney ve gözlem yöntemleri ile birlikte incelenebileceğini savunur. Bu bağlamda evren fizik kuralları çerçevesinde ve buna bağlı olarak süregelen bir oluşumdur. Evren tarihine göre Big Bang (Büyük Patlama) ile oluşmuş olan evrenin günümüze kadar gelmesi ve gelecekte de sürecin tamamen fizik kuralları çerçevesinde devam edeceğini açıklar. 

Metafiziksel Kozmoloji:

Sezgisel çıkarımlar yoluyla evreni inceler. Evrenin, akıl ve ruh bağıntısıyla ve arasındaki ilişkiyle birlikte oluşan bir bütüne dayanır. İnsan, Tanrı ve tüm spiritüel oluşumları ve bu konuda edinilmiş deneyimleri bir arada inceleyerek ve gözlemleyerek evreni açıklamayı hedefler. 

Dini Kozmoloji:

Fiziksel kozmolojiden ziyade, metafizik kozmolojiye daha yakındır. Evrenin, dini inanç temellerine göre incelenmesi ile ilgilidir. Her dinin kendine ait bir evren açıklaması bulunduğundan, her dinin birbirinden farklı kozmolojik görüşleri bulunmaktadır. Dini kozmolojiye göre, evrenin yaratılışı kozmogoni ve sona erişi eskatoloji olarak adlandırılır. 

Ezotorik Kozmoloji:

Çağdaş ve entelektüel bir yaklaşım olarak kabul edilir. Spiritüalizmi sadece biçimlendirici olarak tanımlar ve dogmatik görüşlerden bağımsızdır.
Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam