-->

1/18/2018

Gezegenler Büyük Müdür ?

author photo
Gezegenler,Büyük,Müdür,Boyutları,


Gezegenler Büyük Müdür?





Büyüklük Kavramı:

İnsan yaşantısındaki cisimleri uzayda kapladığı alan bakımından kıyaslama eğilimindedir. Bu kıyaslama sonucunda büyüklük kavramı ortaya çıkar. Büyüklük bir ölçü değil kıyaslama sonucudur. Örnek vermek gerekirse karpuz portakaldan büyüktür, ama portakal da misketten büyüktür. Bir nesneye tek başına büyüktür veya küçüktür diyemeyiz.

İnsan Oğlunun Dünya Dışı Ortamlar Hakkında Merakı:

İnsanlık tarih boyunca hep bulunduğu ortamın dışarısını merak etmiştir. Bulunduğu mağaranın dışını, yabancı ülkeleri ve nihayet yabancı gezegenleri. Bu merak haliyle insanı araştırmaya ve öğrenmeye yönlendirmiştir. Uzun yıllar boyunca bu merak güdüsüyle araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. İnsan, gökyüzüne baktığında gördüğü şeyleri, ayı, yıldızları merak etmiştir. Teknolojinin de gelişmesi ile bu merakını biraz olsun giderebilmiş olsa da, aradığı soruların karşısında aldığı her cevap, daha çok merak uyandırmış ve daha zor ve önemli sorular ortaya atmıştır. Yani bir nevi bu merak başka meraklarla sonuçlanmıştır. 
Gezegenler,Büyük,Müdür,Boyutları,
Teknolojinin hızını artırarak gelişmesi, insan oğlunun özellikle astronomi hakkındaki bu merakının üzerine gitmesine biraz daha imkan sağlamıştır. Öyle ki, artık oturduğumuz yerden merak etmiyoruz, merak ettiğimiz şeyleri görmek için çalışmalar yapıyoruz. Bulduğumuz sonuçları birbiriyle kıyaslıyoruz. Bu kıyaslamadan birisi de doğal olarak boyutsal kıyaslamadır. Keşfettiğimiz, gözlemlediğimiz gezegenlerin boyutlarını da birbiri ile kıyaslayabiliyoruz. 

Gezegenlerin Boyutları Nasıl Ölçülür ve Gezegenler Büyük Müdür?

Bilim adamları, araştırmacılar ve kaşifler, keşfedilen gezegenlerin boyutlarını belirlemek için çeşitli yöntemler kullanmışlardır. Bunlardan en sık kullanılanı Newton'un yasalarından birisi olan kütle çekimi kanunudur. Bu kanuna göre cisimler birbirine aralarındaki mesafe ve kütleleri ile ilişkili olacak şekilde bir kuvvet uygularlar. Bu kuvvetin bilinmesi ve mesafenin de bilinmesi ile formül bize cismin, yani gezegenin kütlesini verir.

Bu hesaplamalara göre gezegen büyüklükleri, büyükten küçüğe doğru şöyledir: Jüpiter, Stürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Neptün
Gezegenler,Büyük,Müdür,Boyutları,

Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam