-->

1/17/2018

Gök Cisim Nedir ? Ve Türleri

author photo
Gök,Cisim.Nedir,Ve,Türleri,Astronomik,


Gök Cisim Nedir ? Ve Türleri






Gök Cisimleri

Gökyüzünü ve gökyüzünde yer alan cisimleri inceleyen bilim dalına astronomi denir
Uzay adı verilen boşlukta yer kaplayan tüm maddelere genel olarak verilen isme gök cismi denir. Gök cisimleri yıldız, gezegen, göktaşı, meteor, kuyruklu yıldız, takımyıldızları gibi türlere ayrılır.
Uzay ise bütün varlıkları içinde barındıran sonsuz boşluğa denir. Uzayda sıcaklık ortalama -270 derecedir. Yıldızlar birer ısı ve ışık kaynağıdır. Gezegenler ise yıldızlardan aldığı ısı ve ışığı yansıtmaktadır. Bu sebeple gezegenlerde oluşan sıcaklıkların kaynağı yıldızlardır.

Gök Cisimleri Türleri

Uzayın sonsuz bir boşluk olduğu düşünüldüğünde keşfedilmemiş bir sürü gök cismi bulunmaktadır. Keşfedilebilen gök cisimleri ise; Yıldızlar, Gezegenler, Meteorlar, Göktaşları, Asteroid ve uydulardır.

Gök,Cisim.Nedir,Ve,Türleri,Astronomik,

Yıldızlar

Hidrojen, helyum gibi gazları çekirdeklerinde yakarak ısı ve ışık üreten gök cisimlerine verilen addır. Güneş, Dünya’ya en yakın yıldızdır. Sıcaklığı 5500 derece civarındadır. Dünya’dan gökyüzüne baktığımızda bir arada bir grup şeklinde olan yıldızlara takımyıldızı denir. Kuyruklu Yıldızlar ise, Tozların ve buz moleküllerinin birleşerek oluşturduğu çapı ise bir veya iki olan gök cisimleridir.

Gezegenler

Güneşin etrafında dönen ve ondan aldığı ısı ve ışığı yansıtan gök cisimlerine denir. Gezegenlerin etrafında dönen kendilerine ait uyduları bulunmaktadır. Gezegenler 8 tanedir. Bunlar; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün Gezegenleridir.

Meteorlar

Uzay boşluğundan Atmosfere giren maddelere meteor diğer adıyla göktaşı denir. Meteorlar atmosfere girdiğinde yüksek hızlara sahip olduğu için yeryüzüne ulaşmadan toz halini alır. Ulaşanlar ise gerçek hallerinden çok küçük formlardadırlar.

Göktaşları

Meteorların yeryüzüne çarpmış olanlarına verilen isimdir. Her yıl 4000 e yakın meteor atmosfere girse de neredeyse 500 ü yeryüzüne ulaşabilmektedir.

Asteroidler

Uzay boşluğunda bulunan gezegenlerden yapısal olarak küçük olan gök cisimleri Asteroid olarak adlandırılır.

Uydular

Gezegenlerin yer çekimi kuvveti ile birlikte hem Güneşin hem de çekim kuvveti uygulayan gezegenin çevresinde dönen küçük gezegenlere Uydu denir. Güneş sisteminde Merkür ve Venüs gezegenlerinin dışında diğer bütün gezegenlerin uyduları vardır.
Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam