Robot Teknolojisi Nedir ?
Robot teknolojisi insan bedeninin yapacağı işlerin, makinelere aktarılmasını ifade etmektedir. Otomatik makinelerin zamanla insanların işlerini yapmaya başlamasıdır. Robot teknolojisinde insanın yalnızca beden gücünün makineler tarafından karşılanması söz konusudur. Ancak yapay zeka çalışmalarının başarılı olması halinde bu otomatik makineler, insan zekasına duyulan ihtiyacı da azaltacaktır.
Işık, radyo dalgaları ve sesle çalışan robotlar, insan şeklinde yapılmaya çalışılmıştır. Başarısız girişim sonucunda sandık veya kutu şeklinde yapılmaya başlanmıştır. Elektronik devrelerle kurulu olan kumanda sistemlerine sahip robotlar, değişik teknik parçalardan oluşmaktadır. Emirleri radyo dalgaları aracılığıyla alan robotlar harekete geçmektedir. Pilotsuz otomatik uçaklar da, uzun menzilli füzeler de robota birer örnektir.
Bilgisayar Teknolojisi ve Robot İlişkisi
Teknolojinin bel kemiğini oluşturan robotlar hayatımızın çoğu kısmında yer edinmiştir. Çağrı merkezlerinde otomatik duyulan sesler bir robotun çalışma prensibindedir. Bilgisayar teknolojisinde 1960 yılından sonra yaşanan gelişmeler neticesinde karmaşık işler yapabilen robotlar üretilmiştir. Otomobil sanayide hızlı gelişmeler robotlar sayesindedir. Otomotil sanayisinden çoğu işlem robotlar tarafından yapılmaktadır. 100 tane insanın yapacağı işi 1 robotun yapması sonucunda zaman ve paradan tasarruf sağlanmakta ve üretim süreci hızlanmaktadır.
İnsan sağlığı açısından risk oluşturan durumlarda robotlar devreye girmektedir. Radyasyon tehlikesi olan maden yataklarında robotlar kullanılmaktadır. Robotlar fiziksel görünüm bakımından da insana benzetilmeye çalışılmaktadır. Bilim insanları ise ilerleyen yıllarda robotların evlerimize kadar gireceği fikrini savunmaktadır.
Reklam
Yayın için 0 Yorum
İfadelerİfadeler