-->

10/07/2017

Geri Sayım Başladı Türkiye Uzay Ajansı Kuruluyor

author photo
Geri Sayım,Türkiye,Turkey,Uzay,Space,NASA,Kuruluyor
Başbakan'ın bu yasama yarıyılında kanunlaştırılacağını söylediği, Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına ait düzenleme ile uydu ve uzay alanında özel sektör de çalışma sağlanabilecek.





Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Müteveccih Faaliyetlerin Tertip Edilmesi Hakkında Kanun Tasarısı, bu senenin mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Natürel Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Kurulunda kabul edilmesinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyeti gündemine konu olmuştu.

Başbakan Yıldırım'ın bu yasama yarıyılında yasalaştırılacağını söylediği tertip etmeye göre, Türkiye'nin uzay ve havacılık teknolojileri alanında faaliyet gösteren müessese ve kuruluşlarının koordine edilmesi emeliyle kamu tüzel karakterini haiz ve Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.

Türkiye'nin uzaya müteveccih hak ve çıkarlarının korunmasını öngören tertip etme, uzay ve havacılık teknolojileri alanında faaliyette bulunan kamu müessese ve kuruluşları ile reel ve özel hukuk tüzel bireyleri içeriyor.

Türk Silahlı Güçleri Türk Silahlı Kuvvetleri ile kamu müessese ve kuruluşları tarafından özel yasalar uyarınca yürütülen faaliyetler, tertip etme kapsamı dışında olacak.

Taşınır ve taşınmazları ile para, doküman ve varlıkları devlet mülkü kararında olacak Ajans, ummanlar ve kutuplarla alakalı araştırma yapabilecek, buralarda geçici veya daimi araştırma merkezleri, istasyonlar kurabilecek, deneysel emelli uydular, uzay ve hava taşıtları geliştirmek emeliyle yerli veya yabancı tüzel şahıslarla uyuşmalar yapabilecek.

Ajans, uzay ve havacılık alanlarında bilim insanları ile uzman ve araştırman yetiştirilmesi emeliyle burs ve mükâfat verebilecek.
Geri Sayım,Türkiye,Turkey,Uzay,Space,NASA,Kuruluyor

UZAY SİSTEMLERİ, MİLLİ GÜVENLİK İÇİN KULLANILABİLECEK

Müessese, kuruluşlar, reel ve tüzel şahıslar, uzay ve havacılık taşıtları ve sistemleri geliştirebilecek, kurabilecek, uzaya müteveccih faaliyetlerde bulunabilecek.

Mucizevi haller ile ülkenin güvenliğini ilgilendiren vaziyetlerde, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halinde tüm uzay sistemleri, ulusal güvenlik ve ulusal korunma emelleri yönünde kullanılacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, lüzum dinlediği uydu ve uzay becerilerini kazanmaya müteveccih Ar-Ge, projelendirme, imal, entegrasyon ve tedarik faaliyetlerini yürütebilecek ve uzay sistemlerine sahip olabilecek.

Uydular ve altyapısının işletilmesi ile alakalı hak, yetki ve mükellefliklerin tanımlanması emeliyle Ajans ile Türksat AŞ arasında bir misyon kontratı imza atılacak.

Ajans kadrolarında, lüzum dinlenmesi halinde toplam kadro rakamının yüzde 10'unu geçmemek üzere teknik bilgi ve uzmanlıklarından faydalanmak için yabancı uzman istihdam edilebilecek.
Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam