-->

11/12/2017

Gezegenlerin Güneşe Olan Uzaklıkları

author photo
Gezegenler,Güneş,Sistem,Uzaklık


Gezegenlerin Güneşe Olan Uzaklıkları





Dünya'nın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi 8 gezegen, bilinen 5 cüce gezegen, onların uyduları ve sayısı ancak tahmin edilebilen milyarlarca gök cismini barındırır. Yakın zamana kadar gezegen sınıfında yer alan Plüton cüce gezegen olarak kabul edilmiş, sonrasında Plütonumsu sınıfına alınmıştır.
Gezegenlerin Güneş'e uzaklıkları nedir?
 Merkür 57 milyon kilometre ile Güneş'e en yakın gezegen konumundadır. Yerbenzeri bu gezegeni yaklaşık 110 milyon kilometre ile Venüs takip eder. Dünya ise 148 milyon kilometre ile sisteminde yıldızına yakın 3. gezegendir. Dünya'nın Güneş'e olan bu mesafesinin yanı sıra atmosfer özellikleri de yaşama elverişli hale gelmesinde etkili olmuştur. Zira Merkür'de atmosferin ısıyı tutamaması nedeniyle çok büyük ısı değişimleri, Venüs'te ise tam tersi nedenle yüksek sıcaklıklar meydana geldiği bilinmektedir.
 Dünya'nın ardından gelen, uzun yıllardır yaşam barındırıp barındırmadığı tartışılan, pek çok Dünya dışı yaşam teorisinin merkezinde yer alan Mars'ın Güneş' olan uzaklığı 230 milyon kilometredir. Sonrasında 780 milyon kilometre ile Jüpiter gelir. Bu gaz devi bilinen 67 doğal uydusuyla Güneş Sistemi'nin içinde adeta küçük bir sistem gibidir. Bu gezegenin uydularında su ve yaşam olup olmadığı astronomi araştırmalarının önemli konularından biridir. 
 Satürn 1 milyar 438 milyon, Uranüs 2 milyar 970 milyon, Neptün ise 4 milyar 568 milyon kilometrelik mesafeyle Güneş'ten gittikçe uzaklaşan bir yörüngede yer almaktadır. Literatürdeki konumu tartışmalı olan Plüton'un yıldıza uzaklığı ise 5 milyar 934 milyon kilometredir.
 Gezegenler,Güneş,Sistem,Uzaklık

 Gezegenlerin Güneş'e uzaklıkları neden önemlidir?

 Gök bilimi geliştikçe gök cisimleri ile ilgili detaylı hesaplama yöntemleri oluşturulmakta ve bu sayede elde edilen rakamlar daha da netleşmektedir. Bunun yanı sıra cisimler yörüngeleri etrafında hareket ederken Güneş'e ve diğer gök cisimlerine yakınlıkları da değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenliğin belirli parametreler çerçevesinde olması nedeniyle astronomlar tarafından hesaplanması da mümkün olmaktadır. 
 Gök cisimlerinin yapılarında, üzerlerinde yaşamın ortaya çıkmasına yıldızlarına olan uzaklıkları büyük önem taşır. Yaşanabilir bölge teorilerinde de bu faktör özellikle ele alınmakta, yıldıza olan uzaklık yaşama elverişli suyun ortaya çıkmasını da etkilemektedir. 
 Diğer gezegenler üzerine elde edilen bu verilen uzay araştırmalarının yanı sıra Yerküre hakkında daha fazla bilgi elde edilmesine yardımcı olur. 

Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam