-->

11/12/2017

Gezegenler İle İletişim Kurmak Mümkün Müdür ?

author photo
Gezegenler,İletişim,Kurmak,Mümkün,Müdür


Gezegenler İle İletişim Kurmak Mümkün Müdür ?







Çoğu insan ışık hızının Einstein'ın fikri olduğunu düşünse de, aslında onun genel ve özel görelilik teorilerine ilham veren bu keşif, aslında ondan 20 yıl kadar önce mucit Faraday ve matematikçi Maxwell'in ortak buluşudur.
 Einstein evrenle ilgili teorisini ortaya koyarken, ışık hızının evrendeki, mutlak hız sınırı olduğunu ortaya koymuştur.(Işık saniyede 299 792 458 metre hızla yol alır)Aradan geçen yüzyıla ve arada fizikçilerin karşılaştıkları, uçta durumlara rağmen(Quantum Bağlılığı gibi özel atom altı hareketler),hala bu hız sınırı sabittir. Ne madde ne ışık ne de radyo dalgaları bu hız sınırını aşamaz.
 Işık yılı bir zaman birimi değil bir uzunluk birimidir. Biz telefonla Almanya’yı aradığımızda, cep telefonumuzdan çıkan radyo dalgaları, baz istasyonuna, oradan uyduya, oradan Almanya'daki ilgili baz istasyonuna ve sonunda aramak istediğimiz kişinin cep telefonuna bu hızla ulaşır.(Elbette bu hız bir üst sınırdır. Sinyal daha yavaş hareket edebilir ama daha hızlı hareket edemez)
Gezegenler,İletişim,Kurmak,Mümkün,Müdür,
1830 lu yıllarda telgrafın keşfinden beri bu yüksek hız bize Dünya üzerinde anında bilgiyi paylaşmamıza olanak veriyor. Ya da biz anında iletişim kurduğumuzu sanıyoruz. Dünyadan çıkıp astronomik bölgeye ulaştığımızda, bu hız komik denecek oranda yavaş kalıyor. Dünyamız Güneş sisteminin 3. gezegeni. Bize en yakın gezegen olan Venüs'e gidip.(en yakın yörünge pozisyonunda 43.000.000 km uzakta)Dünya'ya telefon etmek istersek, Alo dedikten sonra, karşımızdakinin bunu duyması 2 dakika sürer. Güneşten telefon açtığımızda bu süre 8 dakikaya çıkar.

Pluton'un gezegen vasfını kaybetmesinden sonra bize en uzak gezegen Neptun'den aynı radyo dalgalarının dünyaya ulaşması iki saatten fazla sürer. Bu sadece bizim güneş sistemimiz. Biz 200 milyar yıldız sisteminden oluşan 100.000 ışık yılı büyüklüğündeki Samanyolu'nun içinde yaşıyoruz. Bize en yakın yıldız sistemi olan AlphaCentauri 4 ışık yılı uzaklıkta. Yani Samanyolundaki bir yıldız sistemindeki bir gezegene sesimizi duyurmamız 4 ila 100.000(pozisyonumuza bağlı olarak) yıl arası sürecektir.
 Sonuç olarak gezegenlerle iletişim kurmak mümkün ama bugünkü teknolojimizle pratik değil.

Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam