-->

11/13/2017

Ozon Tabakası Ozon Gazı İle Doldurulabilir Mi ?

author photo
Ozon,Tabakası,Gazı,Doldurulabilir,

Ozon Tabakası Ozon Gazı İle Doldurulabilir Mi?





Ozon nedir?

 Kimyada oksijen molekülüne bir oksijen daha katılmış yegane, yekpare bir moleküldür. Ozonun atmosferimizdeki yeri ise yaklaşık 40 km yüksekliğindeki stratosferde 
 dinamik bir denge halidir. Bu ozona koruyucu ozon adı verilir. Bu dengeyi 200- 300 nanometre (nm) dolaylarında olan ışınlar oluşturur. ,
 Bu ozon çok az miktardadır ve aslında bu ozon 1 atm basınçta sıkıştırılabilseydi toplam 3 mm kalınlığında bir gaz tabakası olurdu.
Peki, işlevi nedir bu ozonun ?
Canlılar için büyük öneme sahip olan ozon, güneş ışınları içindeki 200-300 nm deki kısmının % 90 dan fazlası stratosfer içinde tutularak canlıların yaşamına olanak verir.
 Bu UV ışınları yeryüzüne ulaşamaz. Uzunu süreli temaslarda UV ışınları kanser yapıcıdır.

Ozon tabakası ozon gazı ile doldurulabilir mi?

Şu ozon tabakasını doldurma işine gelirsek.
 Ozon tabakası üretimi çok maliyetlidir. İsviçre gibi ekonomik seviyesi yüksek olan ülkelerde belki hayal edilebilecek bir fikir olabilir. İsviçre kullanma sularını bile ozon ile arınık
 ediyor. 
Ozon tabakasında yarattığımız tahribatı göz önüne alırsak bu bütçeyi çok sarsacak gibi. Ozon aynı zamanda çok çabuk radikallerine dönüşebilen bir moleküldür. Doğada ve laboratuvar şartlarında bile pim seviyesinde bulunuyor.
 Aynı zamanda ozon gazını yok edici bir takım kirlettiler bulunur. Bunlarda biri olan No2 stratosferde O ve NO radikallerine dönüşür buda ozonun parçalanmasını katalizler. Ozonu sabretmek çok zorken stratosfere sıkıştırma olasılığı şu anki çağımızda pekte mümkün görünmemekte.
 1997 de gerçekleştirilen Kyoto Çevre Konferansı’nda gerçekleştiren Kyoto protokolünde her ülkenin ekonomisi göz ödününe alınarak ülkenin her yıl atmosfere verecekleri CO2 miktarlaralar belirlenmiştir ve kotasını doldurmayan ülkelerin kalan payları başka ülkeler tarafından satın alınmaya başladı. Bu etik olmayan hareketi karbon ticareti dendi. Geçmişte yaşanmış bu olaya göre beklide günün birinde ozon ticareti başlayabilir ve bizde buna seyirci kalabiliriz.

Reklam

Yayın için 0 Yorum


İfadelerİfadeler

Sonraki yayın Önceki yayın
Önceki yayın Önceki yayın

Reklam